Vanaf 1 december 2020 is het vuurwerkbeleid in Nederland flink op de schop gegaan. Vanaf het ene op het andere moment was het voor consumenten niet meer toegestaan om vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelshotsbuizen af te steken. Daarnaast ligt de vuurwerktraditie in Nederland onder een vergrootglas. Gedurende de jaarwisseling van 2020-2021 werd er zelfs (mede door COVID-19) een landelijk vuurwerkverbod ingesteld. Naar alle waarschijnlijkheid was dit verbod eenmalig en wordt de komende jaren de vuurwerktraditie behouden. Maar hoe gaan andere landen in Europa eigenlijk om met hun vuurwerkbeleid? In dit artikel zetten we de feiten van een 6 Europese landen voor je op een rijtje!
België
Het vuurwerkbeleid in België toont veel overeenkomsten met dat van Nederland. Zo is sinds 5 juli 2017 eveneens een verbod op vuurwerk ingesteld uit de categorie F3. Daarnaast wordt de leeftijd van een klant altijd uitvoerig gecontroleerd. Net als in Nederland is het in België ook zo dat vuurwerk uit de categorie F1 alleen gekocht mag worden door consumenten vanaf 12 jaar. Voor vuurwerk uit de categorie F2 staat deze leeftijd op 16 jaar. Ook worden er in België veel vuurwerkshows georganiseerd die worden bezocht door tienduizenden mensen. Waar België zich wel in onderscheid, is dat sommige delen van het land wél een vast vuurwerkverbod hebben. Denk bijvoorbeeld aan Vlaanderen, de noordelijke deelstaat van België.
Duitsland
Ook de Duitsers hebben tijdens oud & nieuw een vuurwerktraditie. Het is in het land dan ook toegestaan om vuurwerk af te steken van alle soorten categorieën. Het zwaardere vuurwerk mag wel alleen worden verkocht op de laatste drie dagen van het jaar. Vuurwerk uit de categorie F1 mag het hele jaar worden verkocht en afgestoken. Overigens geldt er ook geen minimumleeftijd voor het kopen van vuurwerk uit de categorie F1. Voor zwaarder vuurwerk (vanaf F2) dien je 18 jaar of ouder te zijn. Dit vuurwerk mag ook alleen tijdens de jaarwisseling worden afgestoken. Een belangrijke regel in Duitsland waarmee zij zich onderscheiden, is dat er absoluut geen vuurwerk afgestoken mag worden in de omgeving van kerken, ziekenhuizen, bejaardentehuizen en gebouwen met rieten daken of houten gebinten. Dit is zelfs opgenomen in de Duitse wetgeving. Tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken kan per deelstaat verschillend zijn. Over het algemeen geldt dat je op zowel 31 december en 1 januari (tot 07:00) vuurwerk mag afsteken. Echter ligt de verantwoordelijkheid over deze tijden helemaal in de hand van de deelstaten en kunnen zij zelfs bepalen dat er (op bepaalde tijden/locaties) een vuurwerkverbod geldt. Wil je vuurwerk afsteken buiten de jaarwisseling? Dat is mogelijk. Het enige wat je hiervoor moet doen is twee weken van te voren een vergunning aanvragen.
Frankrijk
Als we kijken naar hoe de Fransen het nieuwe jaar tegemoet treden, zien we een ontzettend groot verschil ten opzichte van Nederland. De Fransen hebben namelijk niet echt een vuurwerktraditie. In plaats daarvan besteden zij veel aandacht aan het lekker lang tafelen met familie en vrienden en wordt er volop champagne gedronken. Wel worden er op diverse locaties georganiseerde vuurwerkshows gegeven. Desalniettemin is vuurwerk afsteken in Frankrijk niet verboden. Op 14 juli (Quatorze Julliet) en 31 december is het toegestaan vuurwerk af te steken. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat dit alleen toegestaan is op eigen terrein. Daarnaast heb je in Frankrijk de mogelijkheid om vanaf 8-jarige leeftijd vuurwerk uit de categorie F1 te kopen, en moet je 18 jaar of ouder zijn om vuurwerk uit de categorieën F2 en F3 te kopen.
Engeland
In Engeland wordt tijdens de jaarwisseling bij lange na niet zoveel vuurwerk afgestoken als bij ons in Nederland. Wél is het in Engeland toegestaan om het hele jaar vuurwerk af te steken. Vuurwerk mag afgestoken worden tussen 07:00 en 23:00 uur. Voor Oud en Nieuw geldt een uitzondering, dan mag vuurwerk tot 01:00 worden afgestoken. Echter is vuurwerk afsteken in Engeland alleen toegestaan op eigen terrein. Maar ook heb je de mogelijkheid om een vuurwerkshow bij te wonen, waarvan de prachtige vuurwerkshow bij de Tower Bridge zeker een aanrader is. Voor het kopen van F1 vuurwerk is er in Engeland géén minimumleeftijd. F2 en F3 vuurwerk mag gekocht worden door consumenten van 18 jaar en ouder. Verkoop van vuurwerk is mogelijk tussen 15 oktober en 10 november (Guy Fawkes Night), 26 tot en met 31 december (Oud & Nieuw) en drie dagen voor Diwali en Chinees Nieuwjaar.
Oostenrijk
In Oostenrijk is er geen sprake van een vuurwerkverbod en mag het gehele jaar vuurwerk worden verkocht én afgestoken. Een aandachtspuntje hierbij is wel dat afsteken alleen toegestaan is buiten de steden. Ook moet je in Oostenrijk rekening houden met de weersomstandigheden. Vuurwerk kan namelijk in berggebieden waar het veel sneeuwt / gesneeuwd heeft zorgen voor gevaarlijke lawines. De minimumleeftijd voor het kopen van vuurwerk bedraagt 12 jaar voor vuurwerk uit de categorie F1 en 18 jaar voor de categorieën F2 en F3.
Ierland
Waar ze in veel landen nog redelijk soepel zijn in hun vuurwerkbeleid, moeten ze in Ierland niet veel van vuurwerk hebben. In dit land is namelijk alleen vuurwerk uit de categorie F1 toegestaan om af te steken door consumenten. Alleen professionele vuurwerkspecialisten mogen vuurwerk afsteken uit de categorieën F2, F3 en F4. Doe je dit toch, dan kan dit je een forse boete en in het ergste geval een gevangenisstraf opleveren.